Dallamcsengő Székelyudvarhelyen
Frissítve: 2019.06.25.

ik412_hu-ro.jpg

Felcsendül a budapesti buszozók körében közismert dallamcsengő nemsokára Székelyudvarhelyen is: 3+1 darab Ikarus 412-est ajándékoz Budapest Főváros Önkormányzata az erdélyi város részére.

A rendszerváltást követően nagy mennyiségben kerültek korábban volános és BKV-s Ikarusok is Romániába. Még bőven volt a buszokban egy fél (helyi értelmezésben esetenként akár egész) újabb életciklus, a kétezres évek közepén pedig a nagyobb városokban bőséggel közlekedtek egykoron hazai 200-asok. Az évek előrehaladtával aztán a BKV inkább „megtartotta” a 260-asait és 280-asait. Továbbá Románia is csatlakozott az Európai Unióhoz, s nem voltak restek különféle támogatási forrásokat lehívni új autóbuszok vásárlására.

Ezért is volt meglepő a hír első hallásra, hogy 3+1 darab 412-est „jelképes áron” eladnak a székelyföldi város részére. Három darab forgalmi kocsi lesz közülük, és egy darabot már eleve alkatrésznek szánnak (noha ez is saját lábán jut új helyére). A négy autóbusz korábbi hazai rendszáma: BPI-017, BPI-024, BPI-042, BPI-044; a 024-es lesz ezek közül az alkatrészjármű. A másik három autóbuszt az elmúlt hónapokban a Kelenföldi üzemegység berkein belül középjavításnak vetették alá, így megújult az utastér, vázszerkezetileg szükséges javításokat, valamint gépészeti beavatkozásokat végeztek rajtuk. A négy busz égkék fényezésben hagyta el az országot, a budapesti arculati elemek nélkül.

ik412_utaster.JPG

Archív felvételek az eladásra szánt buszokról. 

A kontingens június 20-án hagyta el az 1999 óta honos szolgálati városát. Az új helyükön (várhatóan) iskolabuszokként fogják használni őket.

 

Az eseménnyel kapcsolatban megkerestem további kérdésekkel és pontosításokkal a lebonyolító Fővárosi Önkormányzatot, azonban a hír közzétételéig nem reagáltak levelemre. Amint érkezik válasz, frissítem a cikket.

 

Frissítés [2019.06.25]:

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása (változtatás nélkül közölve):

Budapest és Székelyudvarhely 2016 évben kötött testvérvárosi megállapodást, melynek keretében a felek többek között szorgalmazzák a városüzemeltetés és gazdálkodás különböző területein történő tapasztalatcserét, elősegítik az egyes intézmények közötti együttműködést és hozzájárulnak a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez.

Az erdélyi város a fentiekkel összhangban kérte a főváros támogatását a székelyudvarhelyi tömegközlekedés fejlesztése érdekében, használt, felújított autóbuszok beszerzéséhez. A Fővárosi Közgyűlés 2018. november 14-i ülésén döntött arról, hogy 15 millió forinttal támogatja Székelyudvarhely város önkormányzatát a nevezett cél elérésében és a szükséges előirányzatot költségvetésében biztosítja.

A rendelkezésre bocsátott támogatási összegből a város – a közösségi közlekedést működtető gazdasági társasága útján – használt (selejtezést megelőző időszakhoz közeledő korú és állapotú) és így alacsony értéket képviselő járműveket vásárolt a BKV Zrt.-től, amelyeket a cég felújítás után átadott a támogatott részére.

A bejegyzés trackback címe:

https://sony872.blog.hu/api/trackback/id/tr6614902360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

avatar_bwb_sm.png

Üdvözöljük az oldalon! Mi van itt?

Hírek, aktualitások, érdekességek az autóbuszok világából, járműtesztek, formatervezés-elemzések, vélemények, értékelések, utazási beszámolók, műszaki cikkek, történetek... és még sok más, járművekkel & közlekedéssel kapcsolatos téma kül- és belföldről egyaránt.

Általános

Kiegészítene valamit? Hozzászólna?
Kérdése van?

> > > Tudnivalók & moderáció < < <

Írjon nekünk!

> > > Üzenetküldés < < <

 If you have any questions feel free to contact us
> > > via message < < <

 

Kellemes & hasznos időtöltést kívánunk az oldalon!

© BusWorld blog 2008 – 2019.