Használt Ikarus 280-asok a dél-pesti régióban
17 darab miskolci csuklós "tűzoltásként" 2002-ben

akd664_f.jpg

A kétezres évek elején a BKV Rt. már vásárolt használt autóbuszt: 17 darab Ikarus 280-ast az MVK Rt-től, a 2-es metró felújításának (és pótlásának) előkészítéseként.

Már 2002-ben bővítette a budapesti közlekedési cég a flottáját használt buszokkal, bár ez már-már a feledés homályába merül. Ez a használt busz beszerzés viszont pontosan olyan volt, amilyen  napjainkban is kellene legyen: átmeneti jelleggel, tűzoltásképpen, amíg jönnek az újak. Arról nem vagyok ugyan meggyőződve, hogy ez célzottan így is indult, vagy csak utólag alakultak úgy az események (új Volvo 7700A-k érkezése a Combinók késedelmes szállításából adódó kötbérből), hogy szanálhatták a miskolci 280-asokat.

A 2-es metró felújítása esedékessé vált az ezredfordulóra, így meg is kezdték az előkészítését akkortájt. A jövőbeli szükséges többletjármű miatt – és az új buszokra szükséges nagyobb tőke kezdeti hiányában – használt járműveket vásároltak, 17 darab 280-ast Miskolcról, ahol feleslegessé váltak a menetrendi változtatások miatt. Itthon a dél-pesti régióban vetették be a buszokat. Három darabot kapott Cinkota is, melyeket hamar elcseréltek, így mindegyik Dél-pesthez tartozott végül (akárcsak manapság, a 3-as metró felújításához hasonlóan: a külvárosi vonalakra tették a korosabb buszokat).

Elsősorban a 66/66-os, 85/85-ös, és a 159-es viszonylatokon, illetve előfordultak bármelyik más, akkoriban a garázshoz tartozó viszonylaton. 2004-ben a frissen érkezett első 50 darab Volvo 7700A-nak köszönhetően selejtezték a miskolci különítményt.

Fotók: Istvánfi Péter.

akd666_ht.jpg

akd703_ht_3.jpg

akd716_ht.jpg

 

Kapcsolódó:

> > > Ex-pécsi csuklósok Csepelen < < <

 

Borítókép: egy ex-miskolci 280-as és egy eredetileg is BKV-nak szállított "Ezüstnyíl" Határ út végállomáson 2004. február 29-én. Fotó: Istvánfi Péter.

Köszönöm a fotókat Horváth Tibornak és Istvánfi Péternek!

A bejegyzés trackback címe:

https://sony872.blog.hu/api/trackback/id/tr3214273115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

avatar_bwb_sm.png

Üdvözöljük az oldalon! Mi van itt?

Hírek, aktualitások, érdekességek az autóbuszok világából, járműtesztek, formatervezés-elemzések, vélemények, értékelések, utazási beszámolók, történetek... és még sok más, járművekkel & közlekedéssel kapcsolatos téma kül- és belföldről egyaránt.

Általános

Kiegészítene valamit? Hozzászólna? Kérdése van? Felhasználná valamelyik fényképet?

> > > Tudnivalók & moderáció < < <

Írjon nekünk!

> > > Üzenetküldés < < <

 If you would like to use one or more pictures from the site or just have questions, please contact us
> > > via message < < <

 

Kellemes & hasznos időtöltést kívánunk az oldalon!

© BusWorld blog 2008 – 2019.