Örkény helyi járat
Örkény & Tatárszentgyörgy 2in1 helyi járata

borito_1.JPG

A kisméretű, ötezer lelket számláló, de város címmel bíró település helyi járata, melyről sokáig csak a lakosok  (vagy ők sem) tudták, hogy mikor és merre közlekedik.

A kistelepülések helyi járatairól releváns és használható információt szerezni nem könnyű, holott közszolgáltatásról beszélünk majd’ minden esetben. Az Önkormányzatok az esetek többségében nem reagálnak a levelekre, telefonos megkeresésnél pedig ide-oda kapcsolnak, mert senki nem tud válaszolni a kérdésekre. Azonban az örkényi járat még az „átlagos titokzatosságon” is túl tett.

2012-ben kíséreltem meg először felderíteni, de azonfelül, hogy láttam a buszt (ami az esetek 99%-ában az 5-ös út mellett állt éppen, félig az árokban) sok más nem derült ki. Menetrend például sehol nem volt elérhető (sem online, sem a megállókban – utóbbiak sincsenek túlzottan hirdetve). Szóval itt éreztem leginkább azt, hogy a lakosok a helyi járat menetrendjének ismeretével születnek. 

2012-ben az autóbuszon az Ör-Ta Kft. cégjelzése díszelgett, ahogy 2013-ban is. Ugyanezen évben egy másik, szintén helyi járaton dolgozó autóbuszon viszont az 5-Bus Kft. matricája volt felhelyezve – esetleg alvállalkozóként szállt be a személyszállításba. Utóbbi cég Veszprémbe van bejegyezve, a cégjegyzésre jogosult alany viszont valamivel közelebb van az ominózus településekhez: inárcsi illetőségű [1]. A menetrend egy másik, szintén helyi járatok után érdeklődőnek köszönhetően vált (részben) elérhetővé, alább tekinthető meg. 2016. szeptember 1-jén lépett egyébként életbe az új közszolgáltatási szerződés, mely 4 évre szól [2].
orkeny_helyi_mrend_2017.png

A jelenleg is érvényes menetrend. 2012-ben és 2013-ban is eszerint közlekedhettek a járatok, ugyanis 12:55-kor találkoztam az iskolától induló járattal. Páros/páratlan: a hetek száma. Bár ebben a verzióban a kettő között már nincsen eltérés. Köszi, Snake!

or-ta-ta_map.jpg

Örkény – Tatárszentgyörgy – Táborfalva háromszög. Térkép: Google Maps.

Ahogy a menetrendből látható (és a mellékelt térképrészletből), a helyi járat itt igazából „kettő az egyben”: Örkény és Tatárszentgyörgy településeket látja el, elsősorban iskolások szállítására fókuszálva. Örkény (méretét és elhelyezkedését tekintve) önmagában nem is igényelne egy buszjáratot (ahogy Tatárszentgyörgy sem), viszont utóbbi volános ellátottsága nem éppen fényes. (Tatárszentgyörgy – Örkény: 7,5 km, napi 15 járatpár van, melyekkel egy vagy két átszállással (!), Ladánybenén, illetve Lajosmizsén keresztül jutnhatnak el az utasok Örkénybe.)

Funfact: reggel 15 perc szükséges a Telephely – Vasútállomás út megtételére, délután már csak 10 perc.
„A forgalmi viszonyok miatt menetrendi eltérések előfordulhatnak!”

A munka- és iskolanapokon bejárt útvonal:

Piros pötty: induló-/végpont, sötétkék nyíl: erre indul, narancs nyíl: erre tovább. 

A hétköznap délutáni járatok „menetrendje” elég elnagyoltan sikerült, így én is csak feltételezem, hogy úgy halad, ahogy térképre került. Ezenfelül a „Telephely” nem tudom, hol van, így ez mindkét térképről lemaradt, és az azt követő megállóból indítottam a járatot. (Ebben az esetben az értelmezéshez szinte elengedhetetlen a térkép együttes olvasása a menetrenddel, ugyanis több hurkot is leírnak a járatok.)

A járaton 2012-2014 között két, különböző Ikarus 260.32-es bukkant fel (olykor váltva egymást), mindkettő korábban az Alba Volán helyközi üzletágánál dolgozott (AOA-410, AOA-567). 2016 óta a korábban Seregélyes helyi járatán futott Mercedes-Benz O405N (MMR-872) dolgozik a járaton.

 

Nem ez az egyetlen „iskolabusz”, ami Tatárszentgyörgyöt és Örkényt érinti: 2013-ban egy (közvetve) Bernből használtan vásárolt Van Hool AG318-as (MPZ-211) közlekedett „Ócsa – Felsőpakony” felirattal a szélvédőjén, azonban vélhetően távolabbról is hordott iskolásokat. (A kép Tatárszentgyörgy – Örkény között készült, 2013-ban. Azóta a BKV Zrt-hez került a kép alanya, alkatrésznek.)

18947332_1467479213311401_1666850551_o.jpg

Szokatlan jármű a lőtér területén keresztül haladó úton. Fotó: Balázs1a.


Források:

[1] Nemzeti Cégtár – 5-Bus Kft. (hozzáférés: 2017. június 5.)

[2] Örkény város honlapja – Helyi autóbusz-közlekedés 2016 pályázati kiírás (közzétéve: 2016. május 19., hozzáférés: 2017. június 5.)

Örkény helyi járat utazási feltételek (.doc fájl, érvényes: 2013 nyarától)

A bejegyzés trackback címe:

http://sony872.blog.hu/api/trackback/id/tr2512565699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

avatar_bwb_sm.png

Üdvözlöm az oldalon! Mi van itt?

Hírek, aktualitások, érdekességek az autóbuszok világából, járműtesztek, formatervezés-elemzés, vélemények, értékelések, utazási beszámolók, történetek... és még sok más, járművekkel & közlekedéssel kapcsolatos téma kül- és belföldről egyaránt.

A felhasználásról...

Kiegészítene valamit? Kérdése van? Felhasználná valamelyik fényképet?

 

> > > Tudnivalók < < <

 

Írjon nekünk!

 

> > > Üzenetküldés < < <

 

Kellemes & hasznos időtöltést kívánunk az oldalon!

 

© BusWorld blog 2008 – 2017.