Sárbogárd helyi járat

borito_1.jpg

Fejér megye harmadik (Székesfehérvárt és Dunaújvárost követően) legnagyobb helyi vonalhálózatával bíró település járatainak és autóbuszainak körüljárása.

A kiterjedt vonalhálózat – ahogy számos, korábbi esetben is – a város elterülésével, valamint a hozzá szervesen csatlakozó „agglomerációs” településrészek elhelyezkedésével magyarázható. Ezeket a településrészeket szintén feltárja a helyi járat (Örspuszta, Pusztaegres, Sárhatvan, Nagyhörcsök, Kislók).

sarbogard_map.png

Sárbogárd és térsége fekvése. Térkép: Google Maps.

A mostani helyi járat elődjének tekinthető az 1964-es, Sárbogárd – Kislók és Sárbogárd – Sárszentmiklós vonal. Utóbbi egyébként a két végállomást tekintve 2017. január 1-jéig létezett, már a Tesco-járat képében, mely az áruháztól Sárszentmiklósra közlekedett.

A 2012-es állapot szerinti viszonylatok (melyek egyébként a mai napig változatlanok):

  • 1: Hősök tere – Sárszentmiklós – Vasútállomás – Szent István utca – Hősök tere (körjárat a 63-as számú főúton),
  • 2: Vasútállomás – Alsótöbörzsök – Nagyhörcsök – Sárhatvan – Örspuszta – Sárszentmiklós – Vasútállomás,
  • 3: Videoton – Sárszentmiklós – Örspuszta – Pusztaegres,
  • 4: Hősök tere – Kislók.

A fenti járatok nagy része a helyközi viszonylatokkal közös útvonalon halad, egy-két szakasz kivételével. Önálló szakasz az Alsótöbörzsök – Nagyhörcsök útvonal, bár régebben itt is közlekedett helyközi járat. A 4-es vonal járata a 8039-es helyközi vonalra illeszthető: a helyi járat „összefésülve” közlekedik a helyközivel, ugyan előbbinek csak napi egy indulása van Kislókra, míg utóbbinak hat.

A járatok útvonala. Piros pötty: induló-/végpont, sötétkék nyíl: indulás iránya, narancs nyíl: erre tovább. Térképalap: OpenStreetMap.

A 2013-tól érvényes menetrend itt érhető el, míg a 2014-től (napjainkig is) aktuális itt tekinthető meg.

A négy vonalat az önkormányzat megrendelésére a Heti 2002 Kft. üzemeltette 2008-2012 között. 2012. október 1-jétől a Régió 2007 Kft. bonyolítja le a helyi közlekedést, egészen 2017. szeptember 30-ig. A kétezres évek elején-közepén Ikarusok voltak a fordakocsik, ezeket volánoktól szerezték be használtan.

A helyi járaton megfordult Ikarusok 2007-től.

fkf-555_100613_1.jpg

FKF-555-ként 2010-ben, de viselte a HMG-571-es kombinációt is. Fotó: Bohus Dávid.

2012 után (a szolgáltatóváltást követően) pedig szinte mindenféle-fajta és kivitelű autóbusz megfordult hosszabb-rövidebb ideig a járatokon. Különösen jó kapcsolatot ápolhat a cég a tatabányai Szöllősi Travel Kft-vel, ugyanis három alkalommal is onnan érkezett jármű a helyi járatra (nem mindig a legalkalmasabb kialakításban – helyközi, vagy csuklós). Legutoljára 2017 elején szereztek be 4 darab Neoplan Centrolinert, melyek közül hármat Dombóváron vetettek be, egy pedig az aktuáisan tárgyalt város járataira került.

A 2012-es váltást követően előfordult buszok. Kivétel az MAN, ami már 2007 óta elő-előfordult járaton. Illetve a Graf&Stift midi elsősorban a Csákvár helyi járatra került beszerzésre, azonban hosszú hónapokig a cég sárbogárdi telephelyén "pihent". Nem tartom kizártnak, hogy a járatokon is megfordult.

pad-250.jpg

Az idei szerzemény - PAD-250.

A Tesco-járat 2009 nyarán indult be (egyidőben az áruház megnyitásával), azonban napjainkban már nem közlekedik: 2017. január 1-jével szűnt meg.

eue-775.JPG

Ex-BKV-s Ikarus 521-es a Tesco-járaton 2012-ben.

Táblázatosan a fentiekben látható járművek:

sarbog_buszok_2007-2017_tabl.jpg

1. táblázat: Sárbogárd helyi járat járműparkja. Forrás: Balázs1a illetve saját megfigyeléseim, valamint a fotobus.msk.ru adatbázisa.

A cikk Balázs1a megszűnt oldalának helyi járatokkal foglalkozó részének frissített és bővített változata.

Borítókép: Balázs1a.

A bejegyzés trackback címe:

http://sony872.blog.hu/api/trackback/id/tr9512563227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

avatar_bwb_sm.png

Üdvözlöm az oldalon! Mi van itt?

Hírek, aktualitások, érdekességek az autóbuszok világából, járműtesztek, formatervezés-elemzés, vélemények, értékelések, utazási beszámolók, történetek... és még sok más, járművekkel & közlekedéssel kapcsolatos téma kül- és belföldről egyaránt.

A felhasználásról...

Kiegészítene valamit? Kérdése van? Felhasználná valamelyik fényképet?

> > > Tudnivalók < < <

Írjon nekünk!

> > > Üzenetküldés < < <

 If you would like to use one or more pictures from the site, please contact us
> > > via message < < <

 

Kellemes & hasznos időtöltést kívánunk az oldalon!

© BusWorld blog 2008 – 2018.