2017. jún 07.

Ikarusok metrópótlásra

írta: Aron_son
Ikarusok metrópótlásra

Majd' három tucat csuklós Ikarus újra állományba vétele

borito1.jpg

A metrópótlásra eleinte tervezett százötven új autóbusz néhány hónap alatt leredukálódott nullára, majd a döntés végül a felújított Ikarusok mellett született meg kényszerből. Így nagyjából harminc csuklós, vegyesen 280-as és 435-ös került kisebb-nagyobb mértékben újjáépítésre.

Formailag a harmadik része is lehetne a BKV Zrt. felújított buszait bemutató sorozatnak (első, második), azonban ezúttal nem csak a telephelyeken végezték a mintegy harminc busz felkészítését, hanem vegyesen külsős cégekkel. Kórosan kerülöm a „felújítás” szót, ami csak féligazság: minden jármű egyedi elbírálás szerinti beavatkozást kapott. Van, amelyiket szinte csak be kellett gurítani műszaki vizsgára, és van, amit újjáépítettek előtte. Annak ellenére, hogy minden bizonnyal a jobb állapotúakat tették félre.

Néhány a "kiválasztottak" közül a korábbi években.

Ezúttal csak és kizárólag csuklósok kerültek a beavatkozások tárgyába: Ikarus 280 + 435. Előbbieket a Kőbányai, a Cinkotai és a Délpesti Divízió készíti vegyesen külsős cégekkel (Autó Univerzál Kft., Gyöngyösi Mezőgép és Járműtechnikai Kft., IK Járműtechnika Kft.), míg utóbbiakat Kelenföld és Cinkota, vázjavításra olykor elküldve külsőshöz (Lanta illetve utódcége, valamint az IK Járműtechnika Kft.).

A rendbetett 280-asok közül néhány.

Az elkészült 32 darab busz várhatóan nem a metrópótláson fog dolgozni, hanem az odakerülő alacsonypadlós csuklósok helyére lesznek beosztva a külvárosi(bb) viszonylatokon.

Az egyes darabok a beavatkozást követően esetenként ugyanúgy néznek ki, mint mielőtt ideiglenesen kivonták őket "vésztartalékként". A telephelyek ismert (vagy még kevésbé ismert) sajátos arculati elemei miatt azonban egészen jól felismerhető bizonyos esetekben, hogy hol készült el az adott darab (vagy hol végszerelték):

  • Kelenföld: a 435-ösökön már nagyjából kialakult arculat (sárga korlát, sötétített ablakok, kék műbőr huzatok, új kijelzők, vezetőtéri klíma [amely már Webasto gyártmányú], etc),
  • Cinkota: nincs a fentihez hasonló pontos egységesség a megjelenésben,
  • Délpest: sötétített ablakok, kék műbőr huzatok, kijelzők (!) a 280-asokba,
  • Kőbánya: szükséges minimális beavatkozás, esetenként sötétített ablakok.

Az újra közlekedő 435-ösök közül néhány, reprezentatív jelleggel.

Táblázatosan az újra forgalomba helyezett/helyezésre kerülő darabok (a felkészítés a cikk közzétételekor még zajlik):

mp_ik_tabl_2017_2.png

1. táblázat 
Az "Előző beavatkozás" oszlop évszámai saját megfigyelések, eltérések előfordulhatnak. Ezalatt a nagyobb mérvű beavatkozásokat gyűjtöttem össze (kiadós vázjavítás, középjavítás, esetenként felújítás).

Nem csak az Ikarusok, hanem bármelyik másik típus üzemeltethető 30 (vagy még több) évig, hogyha a kényszer úgy hozza. Érdemes tudni, hogy ezek az újra állományba vett buszok – ha ezúttal nem is, de korábban biztosan – többször is újra lettek építve. Éppen mikor – mennyire – mit, de az első forgalomba helyezésük óta biztosan teljes egészében kicserélődtek, úgy a váz, mint a fődarabok (motor, váltó, futóművek, kormánymű, etc).

Mégha a 200-asok esetén az élettartamra tervezés némiképpen „túl jól is sikerült” (mely közvetetten a gyár vesztét is okozta), addig a 400-asoknál ez már egy jól körülhatárolható hét évre történt meg. Ez látszott is a buszokon, s a 2000-es évek elején/közepén majd’ mindegyik megfordult a GJSz Kft-nél, 2010/2011-ben pedig az állomány harmada járt külsősnél felújítás céljából. A következő néhány (kettő-három) évre, amíg a metrópótlás (talán) lezajlik, csúcsidő rásegítőnek továbbra is tökéletesek ezek a buszok. A korábbi felújított buszokról szóló bejegyzés második részében 2017-et írtam (nem légből kapott információként, de utólag "mulatságos" olvasni) a budapesti magaspadlós üzem felszámolására, ez viszont reálisan kitolódott még néhány évvel. Évet ezúttal nem írok, hiszen erősen függ a metrópótlástól befejezésétől (is) – ami még el sem kezdődött.

Szólj hozzá

ikarus felújítás kelenföld cinkota ikarus 280 délpest ikarus 435 BKV metrópótlás felújított busz BKV busz BKV Zrt remot ikarusok 3