Újfehértó helyi járat

ujfeherto_helyi_jarat_intermodalitas.jpg

A helyi járatok véget nem érő sorozatában ezúttal az ország keleti felében található, valamivel több, mint ezer tucat lelket számláló település járatai kerülnek bemutatásra.

A rengeteg Kelet-magyarországi település közül Újfehértó – ha nem is kiemelkedő módon – de jó helyen van. Talán ennek is köszönheti lakossági „méreteit”, meg azt is, hogy ebből fakadóan több járat is üzemel a településen. Ugyanis Nyíregyháza és Debrecen – a két regionális központ – között egyharmad úton fekszik, előbbihez közelebb. És mint ilyen, az agglomerációja is részben Nyíregyházának – ezért a volán busszal történő elérése meglehetősen jól kiszolgált.

ujfeherto_helyi_jarat.jpg

A menetrend leolvasása nem maradéktalanul egyszerű feladat helyenként: ha odaverekedtünk magunkat, akkor szembesülünk vele, hogy a nagyobb része már továbbállt a matricának.

Azonban a volán járatai – ahogy a legtöbb település esetében, néhány kivétellel – csupán a fő csapásvonalat tárják fel a településen, s mivel kellően nagyra terült már el – az egyébként város titulussal bíró Újfehértó – ezért igény formálódott helyi, feltáró buszjárat(ok)ra. Ezt a feladatot látja el 2008 óta az Újfehértour Kft.

Helyesbítés: 2008-tól kezdve találtam dokumentumot róluk, viszont alább 2006-os képeken is már az ő cégjelzésük található a buszokon. Ha valakinek van közszolgáltatási szerződése, vagy valami "bizonyító" dokumentum 2008 előttről a helyi járatról, kérem, hogy egy levélben keressen meg.

Az egész helyi járat három járatot számlál, melyek jelzése: 1, 1Y, 2. Az útvonaluk összeállítása közben jó derülési alapot adott a „Néphadsereg útja”, a „Főtér” (sic!), valamint értelmét vesztette mintegy 25 éve a „Szövőgyár” megálló-elnevezés is (a rendszerváltás után bezárt az Újpesti Szövőüzem helyi kirendeltsége [1]). Viszont térképre pillantva egyértelművé válik a járatok léte, látván a település és a 4-es főút elhelyezkedését. A 2-es járat 2014-től létezik, előtte csak a kettéágazó 1-es jelentette a helyi közlekedést.

De a járatok jelzésének vajmi kevés értelme van, ugyanis nem láttam még olyan fényképet, amelyen ne a "MÁLYVÁSKERT" vagy "SZÉCHENYI U." feliratú táblával közlekedne a járat, vagy ahol csak simán tábla nélkül végzi a járatot.

Sorban a járatok térképen (térképalap forrása: Google Maps)...

...és menetrendben. Utóbbiak forrása: Újfehértó Város honlapja.

viteldijak_201701.png

A viteldíjak [2].

A frappáns névadású cég a kezdetek kezdetén – ahogy ismételten megannyi másik cég az országban – a helyi (Szabolcs) Volántól átvett Ikarus 260-asokkal fogott neki a feladatnak, pontosan kettő volt szükséges a kiszolgáláshoz (volt tartalék is a rendszerben, például ez [3]). 2010-ben elsőízben frissítettek egy MAN NL2x2-essel.

2006. decemberi körkép a helyi járat buszairól. Ezeken felül még egy 266-os is résztvett a közlekedésben. Fotók: Bohus Dávid.

2012. szeptember 25-én jött létre az újabb közszolgáltatási szerződés [2] az Önkormányzat és az Újfehértour Kft. között, ekkortól pedig újabb jármű is érkezett, kettő is: egy MAN NL2x2 képében, illetve másikként egy Neoplan N3016NF is állományba került. Azt követően 2015. őszén az újabb MAN került állományba. A hétvégi járatokra pedig 2016. végén egy kisbuszt (Irisbus DailyWay) szereztek be (ez látható a borítóképen is, a helyi intermodalitással egyetemben).

Táblázatosan a járműpark:
jpark_tablazat2.png

Adatok forrása: fotobus.msk.ru

 

Források:

[1] Újfehértó Város honlapja - Újfehértó története (hozzáférés: 2017. március 27.)

[2] Újfehértó Város honlapja - Közérdekű adatok - Autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás (PDF, 10. oldaltól)

[3] BV7814 felhasználó nyilvános Google Picasa albuma, CJC-312-es frsz-ú Ikarus 260-ról készült fotó

A bejegyzés trackback címe:

http://sony872.blog.hu/api/trackback/id/tr1212375605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

800-as busz 2017.04.28. 22:52:21

A Neoplan amúgy ex. DB - Südniedersachsenbus. 2014-ben még a Fetáz Bt-nél volt, '14 év vége felé tűnt el Dorogról, ezek szerint Újfehértóra.

avatar_bwb_sm.png

Üdvözlöm az oldalon! Mi van itt?

Hírek, aktualitások, érdekességek az autóbuszok világából, járműtesztek, formatervezés-elemzés, vélemények, értékelések, utazási beszámolók, történetek... és még sok más, járművekkel & közlekedéssel kapcsolatos téma kül- és belföldről egyaránt.

A felhasználásról...

Kiegészítene valamit? Kérdése van? Felhasználná valamelyik fényképet?

> > > Tudnivalók < < <

Írjon nekünk!

> > > Üzenetküldés < < <

 If you would like to use one or more pictures from the site, please contact us
> > > via message < < <

 

Kellemes & hasznos időtöltést kívánunk az oldalon!

© BusWorld blog 2008 – 2018.