Reinkarnálódott 260-as – NWZ-774
BPI-205 v2.0

nyito_2.jpg

Újabb hamvaiból feléledő Ikarus 260-assal bővült a BKV Zrt. „különleges 260-asok”-flottája, ezúttal egy, korábban már selejtezett darabot építettek újra.

2017-ben sem hagy alább a majd’ ötven éves technikába fektetett tőke és humánerőforrás mennyisége a Főváros legnagyobb buszos cégénél. Már az előzőleg elkészült darab sem volt egy szokványos, túlzás nélkül a legújabbnak tekinthető 260-as gördült ki Dél-pestről. Ezúttal pedig a BPI-205-öt építették újra elég alaposan, azután, hogy először 2015-ben fogtak neki a felújításának Óbudán. Ezt megelőzően 2011/2012 magasságában kapott egy kisebb beavatkozást a Kamionfényező Kft-nél, mindössze tűzoltás-jelleggel. Majd 2015 végén megbontva – vélhetően a siralmas állapotú váz láttán – félretették, hogy aztán ismét elővegyék 2016-ben. Ilyen tempóban készülgetett, míg végül 2015 végére letettek róla „végleg”. S aztán 2017 tavaszán mégis kigurult a BKV Zrt. „Luca széke” Óbuda divízió kapuján, önerőből. Csak ez nem 13 napig készült, hanem nagyjából két évig – hosszabb-rövidebb megszakításokkal.

Előzőleg a "lelket adó" példány. 

A „legújabb” jelző az előzőleg bemutatott hasonló típus után némileg avíttnak hat, míg a „legeslegújabb” pedig annyiban lenne csak helytálló, hogy legutoljára (nagyjából egy hete) ez készült el – a vázszerkezet itt nem egy „teljesen új” darab, hanem az előd vázát javították/cserélték ki jelentős mértékben. Gépészetileg maradt a Voith váltó + Rába D10 + „kishíd” természetesen, külsőleg ami szemet szúrhat elsőre a többi 260-ashoz képest, azok a szélességjelzők a karosszérián.

Belsőleg pedig a már megismert (Óbudai) elemek: zöld korlát, IMAG Halas ülések kék műbőr huzattal. A menetdinamikája meglepően jó, (még) nem kormol egyáltalán, de a 260-asok velejárójaként ismert (?) kipufogógáz az utastérben-effekt azért ebben is megvan. A két ajtó közötti táblatartónak pedig még legalább 1 kikötés nagyon hiányzik, mert jelenleg előszeretettel rezonál menetközben az úthibákon haladva. Első (teljesértékű) üzemnapját a 11/111-es viszonylaton dolgozta le.

Ikarus-rajongóként is érdemes azért továbblátni annál, minthogy egy újabb 260-as kapott még néhány évet utasforgalomban. (Természetesen szép munkát végeztek ezúttal is, nem tagadom.) Például joggal merülhet fel a kérdés, hogy amikor (a bejegyzés közzétételekor) három darab használt, alacsonypadlós busz (egy Solaris Urbino 10 és két Van Hool newA330) vár arra, hogy lekenjék kékre őket, és megkapják a FUTÁR-t, miért egy 25 éves autóbusz felújítása teszi ki egy (vagy több) tucat ember munkaidejét? Főleg annak tükrében, hogy a VJSz Kft-nek van bőven villamosokkal kapcsolatos munkája. A három használt biztosan „jobban meghálálja” forgalomba állásukat követően, ha nem csupán átfényezik őket és áthúzzák az üléshuzataikat – mint megannyi korábbi esetben is történt.

A többi "extra" 260-asról:

A bejegyzés trackback címe:

http://sony872.blog.hu/api/trackback/id/tr4912321871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ray2 2017.03.31. 19:39:43

Nagyon szép, hogy a BKV buszos kollégáinak már reflexszerűen megy a kohószökevény 40 éves technika restaurálása, de talán ideje lenne az ilyen irányú tevékenységet kizárólag a múzeumi darabok karbantartására korlátozni.
Félreértés ne essék, értem én a szeretet és a szakmai elhivatottság nagykeresztmetszetű kiáramlását, de talán 2017-ben nem járja a KGST-modellek pimpelése. Lehetne koncentrálni pölö a 2005-ös beszerzésű volvók felújítására (úgysem fogják őket lecserélni)

avatar_bwb_sm.png

Üdvözlöm az oldalon! Mi van itt?

Hírek, aktualitások, érdekességek az autóbuszok világából, járműtesztek, formatervezés-elemzés, vélemények, értékelések, utazási beszámolók, történetek... és még sok más, járművekkel & közlekedéssel kapcsolatos téma kül- és belföldről egyaránt.

A felhasználásról...

Kiegészítene valamit? Kérdése van? Felhasználná valamelyik fényképet?

 

> > > Tudnivalók < < <

 

Írjon nekünk!

 

> > > Üzenetküldés < < <

 

Kellemes & hasznos időtöltést kívánunk az oldalon!

 

© BusWorld blog 2008 – 2017.