Életképek Budapestről #4 - Škoda-Solaris csend

Az alig másfél éve átadott 36 trolibusszal súlyos biztonsági problémák akadtak a héten, így határozatlan ideig – a probléma megoldásáig – kivonták őket a forgalomból. Ahogy Szegeden földgázmentes buszozás volt '15. októberében pár napig, úgy Budapesten Solarismentes-napok következnek.

Az elektromos ajtóműködtetéssel való problémák már a nulladik perctől jelen voltak, melyeket eddig szoftveresen a gyártó folyamatosan próbált orvosolni. Ennek keretében több tucat ajtószoftvert is feltöltöttek a járművek „agyába”, viszont egyik sem bizonyult megfelelőnek. Erre jött rá az, hogy az elmúlt héten többször is előfordult, hogy menetközben kinyílt egy vagy több ajtaja több példánynak is, ezért döntöttek február 13-án úgy, hogy azonnal kivonják őket, lévén kicsit veszélyes így utaztatni az embereket. Az azonnali kivonás úgy sikerült, hogy aznap még koradélután mindig közlekedett a hálózaton ŠST. Felmerül a kérdés, hogy miért nem volt megfelelő a járművek specifikálásakor a hagyományos, pneumatikus ajtóműködtetés + egyedi ajtókezelés, valamint az idehaza jóval ismertebb (pl. IFE, ISAF) és elterjedtebb ajtógyártók rendszerének választása a Ventura helyett...?

A kiesett harminchat pótlására azonnal hadrafogták az ácsorgó Ikarus 280.94-eseket (és természetesen az összes többi, eddig be nem vetett csápost), így most ezekből csúcson pörög a napi kiadás, s mivel ez még mindig nem elegendő, ezért autóbuszokkal is besegítenek helyenként. Ami gurul, az megy: hol csuklós, hol szóló, helyenként vegyesen szálltak be buszok is a trolihálózat ellátásába.

Nem mellékesként további kiegészítés, hogy az esetenként nem megfelelő befogadóképességű (csuklós helyett szóló) járműveket, a menetrend itt-ott létrejövő felborulását (útjaim során egyik "troli" sem közlekedett a meghirdetett menetrend szerint, igaz, mindössze 4 különböző járatot vettem igénybe), vagy a meghirdetett alacsonypadlós jármű elmaradását (76-oson a bejegyzés publikálásának napján 1 darab ilyen futott, az arány a 77-esen hasonló) elsősorban az utasok szenvedik el, melyekért a közlekedésszervezőnek illene kompenzálnia valamilyen formán őket. Bár az elmúlt hetekben kihirdetett szmogriadó alatt jónéhány nappal később ingyenessé tették a tömegközlekedést, csupán azoknak, akiknek kellően környezetszennyező gépjármű forgalmi engedélye a kezükben volt, amikor felszálltak/jött az ellenőr.

Álljon a következőkben néhány pillanatkép az eheti helyzetéről a város troliközlekedésének, a teljesség igénye nélkül.

720_es_239.jpg

GVM-ek egymás között. A két GT közül az egyik itt, a másik a 74-esen volt a fotózás napján. A 70-esen évekig megszokott látvány volt a csuklós, éppen a most kiesett gépek következtében szanálhatták innen őket.

248_74_hata.jpg

Csuklós a 74-esen. Itt sem olyan extra, fordult elő többször is már. Nem irigylem a járművezetőket a belvárosi szakaszon egy csuklósgéppel.

350.jpg

72-esre kiálló G&S. Semmi extra.

bpo-603_73_2.jpg

Ikarus 260 a 73-ason, nem teljesen megszokott jelenség. Az igazán árulkodó jel azt illetően, hogy nem ad-hoc a pótlás jellege: minden járat korrektül ki van táblázva - lásd a képen.

612_78.jpg

Ganz-Solaris a 78-ason. Természetesen az első néhány fotóalanyra várás közben totálisan átlagos képek születtek. Pont, mint ez.

266_78.jpg

Ganz-Solaris fedélzetén, szemből 280.94 a 78-ason, szintén nem megszokott. Még a végén visszavásároljuk Bila Tserkva-ba eladott GVM-eket (vicc).

mtz-650_79.jpg

Újra forgalomba helyezett 415-ös a 79-esen, pihenőideje alkalmával.

237_78.jpg

GVM a 78-ason. Az SST-t üzemkezdete óta nem volt ekkora kiadási arány a megbízható, rangidős csápos csuklósok közül.

bpo-353_79_1.jpg

'353 a 79-esen. Ahogy tapasztaltam, ez a vonal tisztán buszossá avanzsált (mivel van madzagmentes szakasza, ahol az ŠST-ket kivéve kevés troli tudna végighaladni), és szólókkal sikerült kiadni. Túlzás is lenne a jelenlegi formájában a csuklós befogadóképessége.

200_70_2.jpg

Az egyetlen új flottaszínt (bár mostmár ez is "régi", hiszen a legújabb a "Ferrari piros") viselő 280-as a 70-esen.

239_70.jpg

Ellenirányból is GVM érkezik. GVM mindenhol.

bpo-301_72.jpg

Keresztirányból pedig az egyetlen ezüstnyíl a 72-esen, ami csúcson kívül elegendő, de csúcsban nem szeretnék utas lenni a vonalon, amikor ez érkezik.

278_75.jpg

A "Csigamobil" becenevet viselő GVM a 75-ösön. 435.81-est vártam, mint relatíve extra gép a 75-ösön (pörgött is a vonalon), de ez jött. A gazdája kezenyomán tisztaságát illetve megjelenését illetően kiemelkedik évek óta a többi gép közül.

720_70_2.jpgA hányatott sorsú, de már egyre stabilabbnak számító GT-k egyik a 70-esen. Még mindig szokni kell a TK-110 üvöltését a látványhoz párosítva.
225_83.jpg

Lesz-e valaha Budán menetrendszerű troliközlekedés...?
Mindenesetre ez jár a legközelebb a túlparthoz. Itt sem olyan szokatlan látvány a 280.94, szintén általános volt az új jövevények érkezte előtt. Az egyetlen, ide kiadott 435.81-es pedig itt sem tette tiszteletét várakozásom alatt.

239_76.jpg

Egy kis ugrás a Fővám térről a másik, Budát "jelentősen" megközelítő vonalak egyikéhez: a 76-oson a már korábban látott 239-es, csak egy másik napon. Ez a viszonylat tisztán GVM-mel volt kiadva a képkészítés napján, egyetlen G&S töri meg az egyeduralmat.

301_75_1.jpg

És végezetül (ami korábban nem jött össze): 75-ösön egy 435.81. Ez az "átlagos Solaris-os napokon" is ritkább jelenség azért errefelé. 

Szintén nem mennék el szónélkül egyes médiumok dezinformálása mellett sem: ebben a cikkben azóta  ugyan lecserélték a képet, de publikálásakor sikerült egy Ganz-Solaris fotójával megmutatni, hogy melyik típusról van szó. És az utolsó mondat még mindig árulkodik a tévedésról ("HAsonló Solaris-Skoda típusú trolik közlekednek egyébként Debrecenben is."). Érdemes mindent fenntartásokkal kezelni.

Kapcsolódó bejegyzés:

> > > Škoda-Solaris utasteszt < < <

 

Frissítés [2017.02.18.]: a hibát elhárították, a mai naptól ismét közlekednek az ŠST-k.

A bejegyzés trackback címe:

http://sony872.blog.hu/api/trackback/id/tr8612265588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fekete Dániel . · http://csakaszepre.blog.hu 2017.02.17. 17:28:08

A Csigamobil cuki, utaznék rajta. Amúgy lehet tudni, hogy a GT-kkel milyen a tapasztalat?

Aron_son 2017.02.18. 09:10:18

@retek: Nem tudok róluk bővebbet, mint a saját megfigyeléseim. Eszerint már-már "összeérett" a konstrukció, legtöbbször dolgoznak.

avatar_bwb_sm.png

Üdvözlöm az oldalon! Mi van itt?

Hírek, aktualitások, érdekességek az autóbuszok világából, járműtesztek, formatervezés-elemzés, vélemények, értékelések, utazási beszámolók, történetek...és még sok más, járművekkel & közlekedéssel kapcsolatos téma kül- és belföldről egyaránt.

A felhasználásról...

Kiegészítene valamit? Kérdése van? Felhasználná valamelyik fényképet?

 

> > > Tudnivalók < < <

 

Írjon nekünk!

 

> > > Üzenetküldés < < <

 

Kellemes & hasznos időtöltést kívánunk az oldalon!

 

© BWb 2008 – 2017.